Rollade braden, hoe moet dat eigenlijk? Makkelijk als er een grote groep mensen komt eten. Warm of koud, beide is het heerlijk! Je kan de rollade natuurlijk zelf maken, maar dat is een ander verhaal.
Er zijn veel verschillende soorten rollades en ook allemaal weer verschillend gekruid. In Groningen eten we het liefste de varkensrollade of half om half rollade met kruidnagel, peper en een beetje zout.
We gaan even uit van een rollade van 1 kilo:

Doe ruim braadboter in een geschikte braadpan. Schroei de rollade rondom dicht op hoog vuur.
Zet het vuur laag en voeg een kwart liter water(of bijv. wijn of bouillon) toe en laat de rollade een 1 uur en 45 minuten sudderen. Met de deksel half op de pan. Wel af en toe draaien.
Verwarm de oven voor op 150 graden. Smeer de rollade rondom in met olie of braadboter.
Leg de rollade in een braadslede en plaats deze in de oven. Schep regelmatig het braadvocht over de rollade, zo blijft deze mals. Na 1 uur en 45 minuten is de rollade gaar.
Varkensrollade: 1 uur en 45 minuten per kilo
Varkensfiletrollade: 1 uur en 15 minuten per kilo
Hamrollade: 1 uur en 15 minuten per kilo
Schouderfiletrollade:1 uur en 45 minuten per kilo
Half om half rollade: 1 uur en 45 minuten per kilo
Kiprollade: 1 uur en 15 minuten per kilo
Kalkoenrollade: 1 uur en 15 minuten per kilo
Kalfsrollade: 1 uur en 15 minuten per kilo
Lamsrollade: 1 uur en 45 minuten per kilo
Rosbiefrollade: 1 uur per kilo
Paardenrollade: 1 uur en 45 minuten per kilo
Laat de rollade na het braden 5 minuten rusten en knip daarna de touwtjes los. Of eet de rollade koud.
Wil je er echt zeker van zijn dat jouw rollade gaar is? In onderstaand schema staat de minimale kerntemperatuur per rollade, deze kan je meten met een goede kerntemperatuurmeter:
Varkensrollade: 70 ˚C
Varkensfiletrollade: 63 ˚C
Hamrollade: 63 ˚C
Schouderfiletrollade: 70 ˚C
Half om half rollade: 70 ˚C
Kiprollade: 72 ˚C
Kalkoenrollade: 72 ˚C
Kalfsrollade: 68 ˚C
Lamsrollade: 65 ˚C
Rosbiefrollade: 55 ˚C(rosé) tot 70 ˚C(gaar)
Paardenrollade: 55 ˚C(rosé) tot 70 ˚C(gaar)
Ingrediënten
Aanwijzingen
Doe ruim braadboter in een geschikte braadpan. Schroei de rollade rondom dicht op hoog vuur.
Zet het vuur laag en voeg een kwart liter water(of bijv. wijn of bouillon) toe en laat de rollade een 1 uur en 45 minuten sudderen. Met de deksel half op de pan. Wel af en toe draaien.
Verwarm de oven voor op 150 graden. Smeer de rollade rondom in met olie of braadboter.
Leg de rollade in een braadslede en plaats deze in de oven. Schep regelmatig het braadvocht over de rollade, zo blijft deze mals. Na 1 uur en 45 minuten is de rollade gaar.
Varkensrollade: 1 uur en 45 minuten per kilo
Varkensfiletrollade: 1 uur en 15 minuten per kilo
Hamrollade: 1 uur en 15 minuten per kilo
Schouderfiletrollade:1 uur en 45 minuten per kilo
Half om half rollade: 1 uur en 45 minuten per kilo
Kiprollade: 1 uur en 15 minuten per kilo
Kalkoenrollade: 1 uur en 15 minuten per kilo
Kalfsrollade: 1 uur en 15 minuten per kilo
Lamsrollade: 1 uur en 45 minuten per kilo
Rosbiefrollade: 1 uur per kilo
Paardenrollade: 1 uur en 45 minuten per kilo
Laat de rollade na het braden 5 minuten rusten en knip daarna de touwtjes los. Of eet de rollade koud.
Wil je er echt zeker van zijn dat jouw rollade gaar is? In onderstaand schema staat de minimale kerntemperatuur per rollade, deze kan je meten met een goede kerntemperatuurmeter:
Varkensrollade: 70 ˚C
Varkensfiletrollade: 63 ˚C
Hamrollade: 63 ˚C
Schouderfiletrollade: 70 ˚C
Half om half rollade: 70 ˚C
Kiprollade: 72 ˚C
Kalkoenrollade: 72 ˚C
Kalfsrollade: 68 ˚C
Lamsrollade: 65 ˚C
Rosbiefrollade: 55 ˚C(rosé) tot 70 ˚C(gaar)
Paardenrollade: 55 ˚C(rosé) tot 70 ˚C(gaar)