Recept erwtensoep met spek. Oud-Hollands recept voor als de dagen weer kouder en killer worden. Dit erwtensoep recept is voor 6 personen.

Spoel de spliterwten goed af en doe deze in grote soeppan met 2 liter koud water. Voeg hierbij hamschijf en de vleesribben en breng dit langzaam aan de kook.
Snij intussen de prei, wortels, ui en knolselderij.
Haal na 30 minuten de hamschijf en vleesribben uit de pan. Haal eventueel het schuim van de erwtensoep met een schuimspaan. Doe de gesneden groenten in de pan. Ontzie het vlees van de beenderen en snijd het in stukjes en doe het weer in de pan.
Voeg eventueel ook de speklappen en de verse worst toe. Laat de erwtensoep nog 1 á 2 uurtjes zachtjes door pruttelen af en toe roeren. Voeg als laatste de rookworst toe.
Voeg naar eigen inzicht peper, zout en selderij toe. Laat de erwtensoep een nachtje staan op een koude plek.
De volgende dag langzaam opwarmen en klaar is recept erwtensoep met spek.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Spoel de spliterwten goed af en doe deze in grote soeppan met 2 liter koud water. Voeg hierbij hamschijf en de vleesribben en breng dit langzaam aan de kook.
Snij intussen de prei, wortels, ui en knolselderij.
Haal na 30 minuten de hamschijf en vleesribben uit de pan. Haal eventueel het schuim van de erwtensoep met een schuimspaan. Doe de gesneden groenten in de pan. Ontzie het vlees van de beenderen en snijd het in stukjes en doe het weer in de pan.
Voeg eventueel ook de speklappen en de verse worst toe. Laat de erwtensoep nog 1 á 2 uurtjes zachtjes door pruttelen af en toe roeren. Voeg als laatste de rookworst toe.
Voeg naar eigen inzicht peper, zout en selderij toe. Laat de erwtensoep een nachtje staan op een koude plek.
De volgende dag langzaam opwarmen en klaar is recept erwtensoep met spek.