We hebben de eerste zonnestralen gehad en krijgen massaal zin om de barbecue weer uit de schuur te halen. We nodigen vrienden en familie uit voor een gezellige barbecue party, maar hoe werkte het allemaal ook alweer? Hier een paar BBQ tips voor beginners:

Het eerste wat je moet doen!

Smeer het rooster van de barbecue in met olijfolie. Door de olie blijft het vlees bij het bereiden niet aan het rooster vastzitten.

houtskool-of-briketten

Wat kies je, houtskool of briketten?

Houtskool bestaat uit verschillende verbrande stukken hout. De hardere houtsoorten blijven vaak wat langer branden dan de zachtere. Houtskool wordt veel warmer dan de briketten en is daarom ook erg geschikt om te gebruiken bij dunne lappen vlees zoals je die veel op onze barbecuepakketten vindt. Het vlees is snel klaar en krijgt een lekkere krokante korst.

Briketten bestaan uit geperst houtskool of zaagsel met papier. De briketten gaan wel wat moeilijker aan, maar blijven daarentegen wel regelmatiger branden en houden langer de temperatuur vast. Dus wil je gaan experimenteren met grote stukken vlees, dan zijn de briketten de beste uitkomst.

barbecue-aansteken

De barbecue aansteken

Strooi een laag houtskool of briketten op het bodemrooster en zorg ervoor dat de ventilatiegaten helemaal open staan, zodat de barbecue goed kan trekken. Neem een stuk of 4 aanmaakblokjes en verdeel deze tussen het houtskool of de briketten. Steek de aanmaakblokjes aan en wacht totdat deze lekker branden. Zorg ervoor dat je de kolen en briketten goed om en over de vlam heen verdeeld. Na een kwartier zijn als het goed is de kolen wit en roodgloeiend. Dan kun je beginnen met barbecueën.

BBQ tips voor het bewaren van het vlees

Het is hartstikke gezellig om op een warme zomeravond lekker lang te barbecueën. Het vlees staat dan ook vaak lang op tafel en dat is met hoge temperaturen niet zo verstandig. Pak het vlees pas uit de koeling als de barbecue warm is en zet niet direct al het vlees op tafel, maar doe het in etappes.  De beste temperatuur van het vlees voordat je het gaat bereiden is kamertemperatuur.

bbq-tips

BBQ tips voor het bereiden van het klein barbecuevlees

Ons barbecue vlees is allemaal gekruid met marinades op oliebasis. De olie zorgt ervoor dat het vlees op de barbecue niet uitdroogt en de kruiden van de marinade trekken in het vlees en zorgt voor een heerlijke smaak. Gebruik voor het omdraaien van het vlees altijd een vleestang en geen vleesvork, als je in het vlees prikt met een vleesvork lopen de sappen uit het vlees en bestaat de kans dat het vlees droog wordt.

Als je wat vetter vlees gebruikt, druipt het vet in de barbecue en krijg je vlammen. Het vlees kan daardoor verbranden en het aangebrande vlees is erg ongezond. Om dit te voorkomen kan je de vettere delen vlees grillen op aluminiumfolie, zo vang je de vetten op.

BBQ tips voor het bereiden van het groot barbecuevlees

Om grote stukken vlees te bereiden op de barbecue heb je een barbecue nodig die volledig afgesloten kan worden (bijvoorbeeld met deze Barbecue, kun je ook nog heel makkelijk de temperatuur bepalen.) Laat het vlees zo’n tien uur marineren, zo trekken de kruiden en de olie in het vlees. Aan de ene kant van het bodemrooster steek je de briketten aan en aan de andere kant leg je een lekbak met eventueel water om uitdroging tegen te gaan. Leg het stuk vlees uiteraard boven de lekbak en zorg voor een goede bereiding (dit verschilt per stuk).

Het rooster schoonmaken

Na een avond gezellig barbecueën, moet de barbecue ook weer schoon helaas. Het rooster kan je het beste omwikkeld in een krant 1 nachtje in het gras leggen. De volgende morgen kan je het rooster makkelijk schoonmaken.

 

 

 

 

Als eerste de nieuwste acties in je mail?

Schrijf je dan snel in!

Check je email om je

inschrijving te bevestigen

(het kan gebeuren dat het mailtje in je spambox komt)