Afdrukopties:

Rollade braden

Hoeveelheid1 PortieKook tijd1 uur 45 minuten

Rollade braden, hoe moet dat eigenlijk? Makkelijk als er een grote groep mensen komt eten. Warm of koud, beide is het heerlijk! Je kan de rollade natuurlijk zelf maken, maar dat is een ander verhaal.

Er zijn veel verschillende soorten rollades en ook allemaal weer verschillend gekruid. In Groningen eten we het liefste de varkensrollade of half om half rollade met kruidnagel, peper en een beetje zout.

We gaan even uit van een rollade van 1 kilo:

Rollade braden

 Rollade
 Braadboter
 Braadpan
 Kerntemperatuurmeter(optioneel)
In de braadpan:
1

Doe ruim braadboter in een geschikte braadpan. Schroei de rollade rondom dicht op hoog vuur.

2

Zet het vuur laag en voeg een kwart liter water(of bijv. wijn of bouillon) toe en laat de rollade een 1 uur en 45 minuten sudderen. Met de deksel half op de pan. Wel af en toe draaien.

In de oven:
3

Verwarm de oven voor op 150 graden. Smeer de rollade rondom in met olie of braadboter.

4

Leg de rollade in een braadslede en plaats deze in de oven. Schep regelmatig het braadvocht over de rollade, zo blijft deze mals. Na 1 uur en 45 minuten is de rollade gaar.

Braad- en grilltijden:
5

Varkensrollade: 1 uur en 45 minuten per kilo

Varkensfiletrollade: 1 uur en 15 minuten per kilo

Hamrollade: 1 uur en 15 minuten per kilo

Schouderfiletrollade:1 uur en 45 minuten per kilo

Half om half rollade: 1 uur en 45 minuten per kilo

Kiprollade: 1 uur en 15 minuten per kilo

Kalkoenrollade: 1 uur en 15 minuten per kilo

Kalfsrollade: 1 uur en 15 minuten per kilo

Lamsrollade: 1 uur en 45 minuten per kilo

Rosbiefrollade: 1 uur per kilo

Paardenrollade: 1 uur en 45 minuten per kilo

Laat de rollade na het braden 5 minuten rusten en knip daarna de touwtjes los. Of eet de rollade koud.

Kerntemperatuur:
6

Wil je er echt zeker van zijn dat jouw rollade gaar is? In onderstaand schema staat de minimale kerntemperatuur per rollade, deze kan je meten met een goede kerntemperatuurmeter:

Varkensrollade: 70 ˚C

Varkensfiletrollade: 63 ˚C

Hamrollade: 63 ˚C

Schouderfiletrollade: 70 ˚C

Half om half rollade: 70 ˚C

Kiprollade: 72 ˚C

Kalkoenrollade: 72 ˚C

Kalfsrollade: 68 ˚C

Lamsrollade: 65 ˚C

Rosbiefrollade: 55 ˚C(rosé) tot 70 ˚C(gaar)

Paardenrollade: 55 ˚C(rosé) tot 70 ˚C(gaar)